Orbitalen VII

*|MC:SUBJECT|*

Email not displaying corectly?
View this email in your browser

Sekreteraren har ordet


Ungefär 10 procent av alla kvinnor i fertil uppskattas ha den dolda, kroniska sjukdomen endometrios. Låt mig göra antagandet att alla kvinnliga studenter, om registrerade på kemi- eller bioteknikprogrammet den här terminen, är i fertil ålder. Det skulle innebära att 23, av totalt 421 B-och K-studenter, lider av endometrios.
 
Anledningen till att jag denna vecka tar över Redacteuren har ordet och berättar det här för er är att mars månad är Endometriosis awareness month. Man antar att ungefär 200 000 svenska kvinnor lider av den här dolda sjukdomen och jag är en av dem.
 
För att förenkla en omfattande, och ganska invecklad sjukdomsbild, kan endometrios förklaras som att livmodervävnad har ”vandrat” ut i buken via äggstockarna. Det innebär att cystor bildas, och dessa cystor kan orsaka stor smärta – särskilt under ”that time of the month” eftersom att cystorna, likt livmodern, börjar blöda. Kunskapen om endometrios är låg hos både läkare och allmänheten, vilket gör att många kvinnor misstar sjukdomssymtomen för vanlig mensvärk och får medicinska råd därefter. Den genomsnittliga endometriosdrabbade kvinnan får vänta mellan sju till åtta år innan hon får en diagnos.

För mig tog det lite mer än åtta år från det att jag märkte de första symtomen till dess att jag fick en diagnos. När jag var 17 år hörde jag för första gången talas om endometrios, men det skulle ändå gå ytterligare två år innan en läkare trodde på mig tillräckligt mycket för att gå vidare i den utredning som tillslut resulterade i att jag fick en diagnos. Under min långa väntan på diagnos fick jag bland annat berättat för mig jag är på tok för ung för att ha endometrios.

Idag har jag ganska mycket kunskap om sjukdomen, ser jag det som min plikt att sprida information om endometrios. Detta för att varenda en av de 200 000 kvinnor i Sverige som antas lida av sjukdomen ska få en diagnos och den vård de behöver.
 
Nu ger jag dig som läser detta möjligheten att hjälpa mig och alla andra endometriospatienter i Sverige. Under hela mars månad kommer endometrios motsvarighet till bröstcancerns Rosa Band att finnas till försäljning i KM. Bandet, som är gult, går att köpa för endast 20 kronor och försäljningen kommer att påbörjas redan i morgon. Pengarna går till Endometriosföreningen som ideellt jobbar med bland annat att sprida information om sjukdomen till allmänheten och politiker.

Min sista uppmaning till dig som läser denna Orbital är: läs på om sjukdomen, berätta om den för dina nära och dela de inlägg som skrivs på sociala medier. Om du har några frågor får du mer än gärna höra av dig.
 

Kristina Sturk
Sekreterare, tillfällig Redacteur
och endometriospatient.
 

Veckans +laddning

Varför ska man ställa sig i ett hörn när det är kallt?
- Där är det 90 grader
Orbitalen
Nummer VII

1/3 2015
Veckan som gått i bilder
Detta händer i vecka 10


Måndag 2/3
SMIL bjuder på fika och mackor under ditt pluggande. Startar 17.15 i Gallien.

Kempen release! Vår egen sektionstidnings första nummer kommer delas ut på lunchen i Gallien. 


Tisdag 3/3
Inget planerat än. Pausunderhållning!

Onsdag 4/3
Biljettsläpp för 50-dagarssittning. Snart är det Jubileumsbal och nu ska det räknas ner! Biljettförsäljningen sker på lunchen i Gallien

Puben Puben bjuder in till Tapas! I Cornelis finner ni spanskt vin och mat. Kårhuset kl 15:00. 

Joggingonsdag. Samling utanför Kårhuset kl 18:30. 


Torsdag 5/3
Biljettsläpp för 50-dagarssittning. Snart är det Jubileumsbal och nu ska det räknas ner! Biljettförsäljningen sker på lunchen i Gallien.

Fredag 6/3
Funkiskaffe – fritt fram för alla funktionärer att ta sig en kopp kaffe, te eller choklad i Gallien. 

Lördag 7/3
Inget planerat än. Pausunderhållning!

Söndag 8/3
Idrott med K och E på Victoriastadion, 15:00-16:00. Mer information om kommande händelser finns på ksek.se!
InfU informerar


Pulstagning på K-sektionen

Veckans fråga var ju Har du så att du kan betala med Swish på din telefon?
Resultatet blev:
Ja klart! fick 76,32 % av rösterna
Nej fick 21,05 % av rösterna
Ja snart... Skaffar i veckan fick 2,63 % av rösterna och
Vad är Svish? fick 0 % av rösterna

Nästa vecka undrar vi vilket utskott ni tycker har det spexigaste gruppfotot, gå in och rösta på ksek.se. Resultatet kommer med nästa veckas Orbital. 
 
InfU

50-års jubileum

50-dagarssittning
Den 21 mars är det 50 dagar kvar till Jubileumsbalen och det firar Jubiluemskommittén med att fixa sittning på Lophtet för alla K:are innan ET-Slasquen i Gasquesalen. På sittningen kommer K-sektionens officiella Jubileumsöl att lanseras, det vill ni inte missa!

Biljetterna kommer inte kosta mer än 60 kr! Biljetterna säljs på lunchen utanför Gallien onsdag 4/3 och torsdag 5/3. Det är begränsat med plats och praktiskt taget gratis, så var snabb!

Länk till eventet: https://www.facebook.com/events/868178153244230 (om ni vill ha det!)

Biljettsläpp Jubileumsbalen
Den 16 maj kulminerar 50-årsjubileet med en alldeles underbar Jubileumsbal på AF-borgen. Vill du ha biljetter till Balen? Klart du vill! Då får du vara på hugget den 9 mars, då biljetterna släpps. För studenter kommer en biljett till Jubileumsbalen kosta endast 750 kr och det kommer finnas minst 200 biljetter till studenter!

Biljettförsäljningen sköts helt via www.ksek.se/jubileum, där finns all info om betalning och anmälan. 
 
Jubileumskommittén
 
Sökes personer till forskningsstudie
 
Friska män (19-35) som upplever en hög eller låg stressnivå i sin vardag sökes till en forskningsstudie om sambandet mellan stress och tarmens bakterieflora.
 
Läs mer om studien på: www.lth.se/stress-tarmflora

 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*