Studentstaden Lund

Sveriges äldsta stad, en forna huvudstad, gammalt ärkebiskopssäte, ja man kan minst sagt säga att Lund haft en stor betydelse før svensk och nordisk historia. Men i modern tid har Lund huvudsakligen varit en av Sveriges mest framgångsrika och mest älskvärda studentstäder. Av de dryga 85 000 personer som bor här är inte mindre än 45 000 studenter. Och det märks, på gator och torg, i stadsparken, på uteserveringarna i stan, på cykeln påväg till campus och i kön till nationen, ja överallt fylls stan av glada och entustiastiska studenter.

Ny I Lund

Som nyanländ student i Lund finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på, här har vi försökt lista några av de viktigaste.

  1. Hitta någonstans att bo. Så fort du får ditt antagningsbesked är det klokt att ställa sig i kö på afb, det är en bostadskö för studenter, dessutom brukar novisher (nya studenter) ha förtur i kön när den nya terminen börjar. Om det krisar finns det vandrarhem och hotell att bo på tills man hittat någon mer permanent bostad.
  2. Anmäl till CSN att du tänker studera den utbildningen du blivit antagen till och om du vill ta ett eventuellt studielån. Alla studenter (med vissa strikta regler) får studiebidrag, men för att få detta måste du registrera dig hos CSN. 
  3. Skaffa en cykel med ett bra lås. Lund är en cyklande stad och det absolut lättaste sättet att ta sig fram på är med just cykel. Tyvärr är cykelstölder inget ovanligt så du bör ha ett lås på cykeln om du vill behålla den. Se dessum till att du har fungerande ljus, ringklocka och bromsar annars kan en liten cykeltur bli en dyr historia. Om du anser dig ha något värdefullt innanför hjärmnloben kan det vara klokt att använda hjälm.
  4. Lund ligger på Skånes fina slätter. Om du är van vid nordligare breddgrader ska du inte bli ledsen när du vaknar en decembermorgon med regnet piskande mot rutan, eller hör en skåning utropa "Ja det snöar!" och det enda du ser är slask. Men misströsta inte, övriga årstider är desto trevligare. Under våren vaknar växtligheten till liv igen, mycket tidigare än på många andra ställen, och man kan med glädje känna hur den skånska vinden blir allt varmare. När sommaren kommer ligger inte havet alldeles för långt borta och man kan njuta av Öresunds långgrundhet halvvägs till Danmark. Att hösten har kommit märker du på snålblåsten som får alla Skåningar att plocka fram mössa och vantar redan innan temperaturen närmar sig noll.
  5. På tal om skåningar så ska du inte förvänta dig att alla går runt och säger ord som"rullebör, mög, pregar, huttar, klyddig, lillejulafton, flabba, fälleben, pantoffler, rälig, tönn" m.m., utan det är en salig blandning av många olika dialekter. Dessutom finns det många utbytesstudenter i Lund så att folk pratar engelska är inget ovanligt förekommande.
Att studera på LTH innebär att du väljer att bo i Lund. På denna sida får du veta vilken fantastisk stad Lund är och du kommer inse hur gärna du vill flytta hit.
Photograf: Lovisa Majtorp
Photograf: Lovisa Majtorp
Photograf: Lovisa Majtorp