Om Lund & LTH

Studentstaden Lund

Sveriges äldsta stad, en forna huvudstad, gammalt ärkebiskopssäte, ja man kan minst sagt säga att Lund haft en stor betydelse før svensk och nordisk historia. Men i modern tid har Lund huvudsakligen varit en av Sveriges mest framgångsrika och mest älskvärda studentstäder. Av de dryga 85 000 personer som bor här är inte mindre än 45 000 studenter. Och det märks, på gator och torg, i stadsparken, på uteserveringarna i stan, på cykeln påväg till campus och i kön till nationen, ja överallt fylls stan av glada och entustiastiska studenter.

Ny i Lund

Som nyanländ student i Lund finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på, här har vi försökt lista några av de viktigaste.

  1. Hitta någonstans att bo. Så fort du får ditt antagningsbesked är det klokt att ställa sig i kö på afb, det är en bostadskö för studenter, dessutom brukar novisher (nya studenter) ha förtur i kön när den nya terminen börjar. Om det krisar finns det vandrarhem och hotell att bo på tills man hittat någon mer permanent bostad.
  2. Anmäl till CSN att du tänker studera den utbildningen du blivit antagen till och om du vill ta ett eventuellt studielån. Alla studenter (med vissa strikta regler) får studiebidrag, men för att få detta måste du registrera dig hos CSN. 
  3. Skaffa en cykel med ett bra lås. Lund är en cyklande stad och det absolut lättaste sättet att ta sig fram på är med just cykel. Tyvärr är cykelstölder inget ovanligt så du bör ha ett lås på cykeln om du vill behålla den. Se dessum till att du har fungerande ljus, ringklocka och bromsar annars kan en liten cykeltur bli en dyr historia. Om du anser dig ha något värdefullt innanför hjärmnloben kan det vara klokt att använda hjälm.
  4. Lund ligger på Skånes fina slätter. Om du är van vid nordligare breddgrader ska du inte bli ledsen när du vaknar en decembermorgon med regnet piskande mot rutan, eller hör en skåning utropa "Ja det snöar!" och det enda du ser är slask. Men misströsta inte, övriga årstider är desto trevligare. Under våren vaknar växtligheten till liv igen, mycket tidigare än på många andra ställen, och man kan med glädje känna hur den skånska vinden blir allt varmare. När sommaren kommer ligger inte havet alldeles för långt borta och man kan njuta av Öresunds långgrundhet halvvägs till Danmark. Att hösten har kommit märker du på snålblåsten som får alla Skåningar att plocka fram mössa och vantar redan innan temperaturen närmar sig noll.
  5. På tal om skåningar så ska du inte förvänta dig att alla går runt och säger ord som"rullebör, mög, pregar, huttar, klyddig, lillejulafton, flabba, fälleben, pantoffler, rälig, tönn" m.m., utan det är en salig blandning av många olika dialekter. Dessutom finns det många utbytesstudenter i Lund så att folk pratar engelska är inget ovanligt förekommande.

LTH-andan

LTH-andan är den luft som finns på LTH's campus. I denna luft finns gemenskap, glädje och eufori 9 600 studenter bidrar till att skapa denna faktastiska sammanhållning på hela LTH, men frukta inte! Du kommer inte träffa alla dessa studenter varje dag. På LTH finns det 11 olika sektioner där K-sketionen är en av dem. Vilken sektion man tillhör beror på vad man läser, du som väljer att läsa Bio- eller Kemiteknik på LTH har den ärofyllda äran att tillhöra K-sektionen. En bra sak att veta är att K-sektionen håller till i ett hus som heter Kemicentrum, även kallas KC som ligger allra längst norrut på LTH (om du inte är så bra på väderstreck är det bara att gå uppför, KC ligger på toppen av "Lundaberget").

Olika Sektioner – olika färger

Beroende på vilken inriktning man läser kommer man tillhöra en viss sektion. Du som väljer att läsa Kemi- eller Bioteknik kommer tillhöra K-sektionen. Det finns 11 sektioner på LTH, varje sektion med sin egen färg. K-Sektionen är Gul och man rimmar ofta på gult är fult, men som en sann K-sektionare vet du att detta inte är sant och att gult är den finaste färgen som finns. Det innebär att allt som K-sektionen gör sker i Gula färger, och anledningen till att gult är ett genomgående tema på hemsidan och på alla bilder du ser. 

Monumenten

Varje sektion har ett eget monument, det är som en egen staty. K-sektionen har en bautasten. I början av nollningen kommer varje sektions monument vara målat i den egna färgen, men det är stor ära att ha hela Campus målad i sektionens färg och därför kommer monumenten med jämna mellanrum målas om av taggade studenter som vill visa hur grym just deras egen sektion är.  På LTH's campus finns en sjö som heter SjønSjøn, i denna sjö finns en ö, ØnØn, på denna ö finns en telephonkiosk, TelephonkioskenTelephonkiosken. Den sektion som har erövrat ØnØn på regattadagen har rätt att måla TelephonkioskenTelephonkiosken först av alla, och det är extra ärofyllt att ha TelephonkioskenTelephonkiosken målad i sin egen färg. Men ett varningens finger bör höjas. Om man ska bara i SjønSjøn skall man använda skor och vattnet bör icke drickas ty nollesjukan och många andra hemska och svunna ting finns i detta vatten.

Ouverallen

Alla sektioner har ouveraller i sin egen färg, K-sekionen har således gula ouveraller. Ouverallen är det bästa klädesplagg du någonsin kommer äga och kan användas i alla lägen. Det är en tradition att man byter byxben med folk från andra sektioner som man sedan lappar ihop sitt eget ben med så man får randiga byxben. På ouverallen sys också märken av alla dess slag på. Men det finns vissa regler med ouverallen: Märken ska sys fast, inte limmas, och ouverallen får endast tvättas i SjønSjøn och man skall man ha den på sig. Det finns lite fler regler kring bytande av ouveralldelar med andra sektioner men dessa får du se fram till att lära dig när du börjar här.

Teknologmössan

Som teknolog har man den fantasitska äran att få använda teknologmössa. Teknologmössan påminner lite om studentmössan men den har en tofs. På tofsen finns spegater, antalet spegater visar hur många år man studerat och färgen visar vilket program man studerat. Om man har en knut i sin tofs betyder det att man är i ett förhållande, allt för att göra det enkelt för folk som söker nya bekantskaper av det slaget. Teknologmössan är vit, men från 4 oktober till 30 april ska man ha på ett blått överdrag över mössan, dock inte när det är bal då ska mössan vara vit oavsett vilket datum det är. På det blåa överdraget får man sätta pins och märken men den vita mössan ska vara ren och fin.

Klockan

Du kanske har hört talas om den "Akademiska kvarten". Detta mytomspunna fenomen som ger en akademiker rätt att alltid vara en kvart sen är sant! I hela studentlund använder man sig av akademiska kvarter, det innebär att om det på schemat står att man börjar kl 10.00 börjar man kl 10.15. Men man ska ha tungan rätt i mun, för om det är en laboration börjar den prickprick (alltså kl 10.00 prick) och skulle man komma sent får man inte labba. För att göra det hela ännu mer förvirrande gäller en dubbelkvart efter kl 18. Det innebär att ett evenemang där det står 19 börjar i verkligheten kl 19.30. Några tummregeler är att allting börjar en kvart senare än angiven tid (30 min senare om det är efter 18), om det står "prickprick" eller "(..)" betyder det att evenemanget börjar exakt vid den angivna tiden och laborationer börjar alltid prickprick. Alla dessa regler resulterar i att ingen någonsin vet när man ska komma, att det alltid är någon som kommer för tidigt och att det alltid är någon som kommer för sent. Men det brukar lösa sig, (utom med labbar, kom inte för sent!) det ligger i LTH-andan att ingen har koll på tiden.
   En annan aspekt på tiden är att "Tid är pengar", men som LTH-student är det nog mer rätt att säga att "Tid är kunskap". Den som kan planera sin tid kommer hinna med att både plugga och att hitta på roliga saker med sektionen.
 

Mycket gult gillas!
Monumenten målas ofta nattetid för att inte någon från en annan sektion ska kunna hindra målandet.
Såhär ser många overaller ut efter ett tag, randiga ben och massa märken.
Klockan som finns i Studentuppehållsrummet - Gallien.